Citrónový sorbet
Citrónový sorbet, v italštině sorbetto al limone, je osvěžující dezert, který má dobrý vliv na trávení a je ceněn hlavně v horkých letních dnech. V Itálii je velmi často používán jako mezidobí mezi chody z masa a ryb. Sorbet je velmi starý dezert. Jeho stopy lze nalézt i v Číně v sedmém století před naším letopočtem. Staří Řekové jej názývali "nápoj bohů", a dokonce i staří Římané ho připravovali velmi často. Do Itálie přišel sorbet z východu, někdy kolem roku 700. Brzy hozačili připravovat v Neapoli a Benátkách. Později se přesunul i na Sicílii, kde má stále velkou tradici.
Ingredience:
-
Citrony
-
voda
-
cukr
-
vaječný bílek
-
cukr
Příprava:
Umyjte a nakrájejte na proužky citronovou kůry. Jeden citron vymačkejte. V hrnci uvaříme vodu s cukrem. Poté sundejte z plamene a přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Vznikly sirup smíchejte s citronovou šťávu, směs nalijte do zásobníků na led a dejte ji do mrazáku na několik hodin. Občas promíchejte. Vyšlehejte sníh z vaječných bílků a moučkového cukru ve vodní lázni (s velmi horkou vodou). Odstraňte z tepla téměř okamžitě a promíchejte metličkou. Pokračujte dokud směs neschladne. Pak smíchejte se zamrazenou směsí z citronu. Ihned podáváme.