Italský dezert - Lo zuccotto
Italský dezert Lo zuccotto je charakteristický svým kopulovým tvarem, kterého je dosaženo pomocí specialní formy pro tento dezert. Je to napůl studený dezert vyrobený z piškotového těsta a zmrzliny. Italský zákusek se připravuje několik dní předem a nechává se v ledničce. Lo Zuccotto pochází z toskánska.
Ingredience pro osob:
-
250g pan di spagna (italské piškotové těsto)
-
½ l smetany
-
400g ricotty
-
50g moučkového cukru
-
100g hořké čokolády
-
50g kandovaného citronu
-
50g kandovaných třešní
-
5 lžic Maraschino (likér)
-
5 lžic mléka
Na čokoládový sirup:
-
1 lžíce kakaa
-
100g cukru
-
20g másla
Příprava:
Propasírujte ricottu. Připravte čokoládový sirup. V malé pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo, přidejte kakao a 2 nebo 3 polévkové lžíce vody a kousek po kousku cukr. Míchejte směs dřevěnou vařečkou. Po 5 minutách se odstraní z tepla. Rozřežtě piškotový dort do plátků pravidelné tloušťky (1,5 palce). Piškotové těsto navlhčíme likérem zředěným mlékem. Dno formy vyplníme jednou částí piškotového těsta.
Ušlehejte šlehačku, přidejte tvaroh a cukr. Rozdělte směs smetany s tvarohem do 2 částí. Do jedné z nich přidejte čokoládový sirup. Pak čokoládovou část nalijeme do formy a posypeme je polovinou kandovaného ovoce a polovinou kousků čokolády. S druhou částí uděláme to samé. Na závěr přikryjeme zbylým plátkem piškotového těsta. Navlhčíme Maraschinem a dáme chladit na 5 hodin. Těsně před podáváním nazdobíme dle chuti.