Italský dezert - Lo zuccotto

09.07.2013 18:45

Italský dezert Lo zuccotto je charakteristický svým kopulovým tvarem, kterého je dosaženo pomocí specialní formy pro tento dezert. Je to napůl studený dezert vyrobený z piškotového těsta a zmrzliny. Italský zákusek se připravuje několik dní předem a nechává se v ledničce. Lo Zuccotto pochází z toskánska. 

 

Ingredience pro osob:

  • 250g pan di spagna (italské piškotové těsto) 

  • ½ l smetany

  • 400g ricotty

  • 50g moučkového cukru

  • 100g hořké čokolády

  • 50g kandovaného citronu

  • 50g kandovaných třešní

  • 5 lžic Maraschino (likér)

  • 5 lžic mléka

Na čokoládový sirup:

  • 1 lžíce kakaa

  • 100g cukru

  • 20g másla

Příprava:

Propasírujte ricottu. Připravte čokoládový sirup. V malé pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo, přidejte kakao a 2 nebo 3 polévkové lžíce vody a kousek po kousku cukr. Míchejte směs dřevěnou vařečkou. Po 5 minutách se odstraní z tepla. Rozřežtě piškotový dort do plátků pravidelné tloušťky (1,5 palce). Piškotové těsto navlhčíme likérem zředěným mlékem. Dno formy vyplníme jednou částí piškotového těsta.

Ušlehejte šlehačku, přidejte tvaroh a cukr. Rozdělte směs smetany s tvarohem do 2 částí. Do jedné z nich přidejte čokoládový sirup. Pak čokoládovou část nalijeme do formy a posypeme je polovinou kandovaného ovoce a polovinou kousků čokolády. S druhou částí uděláme to samé. Na závěr přikryjeme zbylým plátkem piškotového těsta. Navlhčíme Maraschinem a dáme chladit na 5 hodin. Těsně před podáváním nazdobíme dle chuti.