Italský dezert - Sicilská cassata
Sicilská cassata je druh dort s ricottou, slazený cukrem. Sicilská Cassata je spolu s sicilskými cannoli známá po celém světě.
Přísady na těsto:
-
200 g mandlové mouky
-
200 g krystalového cukru
-
50 gramů vody
-
Zelené potravinářské barvivo
Příprava:
Ve vodě na mírném ohni rozpusťte za stálého míchání cukr. Jakmile cukr začne houstnout, přidejte mandlovou mouku a barviva. Dobře promíchejte a nalijte na plátno na mramorový stůl. Nechá se vychladnout a hněťte až dostanete hladké těsto. Válečkem vyválejte těsto o tloušťce 7-8 mm.
Ingredience na riccotový krém
-
500 g čerstvé ricotty
-
300 g cukru
-
50 gramů dýně, nakrájené na kostičky
-
50 gramů tmavé tekuté čokolády
-
vanilka
Příprava
Pokud je ricotta mokrá, osušte ji. Dobře ji promíchejte s cukrem a extraktem z vanilky. Nechte ji hodinu odležet. Přidejte dýni a čokoládu.
Ingredience na dokončení cassaty:
-
½ šálku rumu
-
Cukr
-
Voda
-
Kandované ovoce na ozdobení - dýně, třešně, pomeranče, hrušky, mandarinky chuť
Způsob výroby sicilské cassaty:
Rozdělte piškotový dort do tří disků. Jedním vysteleme formu. Rozpusťte cukr ve vodě, ochuťte rumem akořením a pokropte směsí těsto. Těsto pokryjeme marcipánem. Totéž udělame střídavě s okraji formy. Krém z riccoty nelijeme do formy, přikryjeme zbávajícím piškotem a necháme hodinu odpočívat. Mezitím si připravte glazuru z cukru a vody. Horkou glazurou polijeme dort a dobře rozetřeme. Na závěr ozdobíme kandovaným ovocem.