Italský dezert - Sicilská cassata

09.07.2013 19:55

Sicilská cassata je druh dort s ricottou, slazený cukrem. Sicilská Cassata je spolu s sicilskými cannoli známá po celém světě.

Přísady na těsto:

  • 200 g mandlové mouky

  • 200 g krystalového cukru

  • 50 gramů vody

  • Zelené potravinářské barvivo

Příprava:

Ve vodě na mírném ohni rozpusťte za stálého míchání cukr. Jakmile cukr začne houstnout, přidejte mandlovou mouku a barviva. Dobře promíchejte a nalijte na plátno na mramorový stůl. Nechá se vychladnout a hněťte až dostanete hladké těsto. Válečkem vyválejte těsto o tloušťce 7-8 mm.

Ingredience na riccotový krém

  • 500 g čerstvé ricotty

  • 300 g cukru

  • 50 gramů dýně, nakrájené na kostičky

  • 50 gramů tmavé tekuté čokolády

  • vanilka

Příprava

Pokud je ricotta mokrá, osušte ji. Dobře ji promíchejte s cukrem a extraktem z vanilky. Nechte ji hodinu odležet. Přidejte dýni a čokoládu.

 

Ingredience na dokončení cassaty:

  • ½ šálku rumu

  • Cukr

  • Voda

  • Kandované ovoce na ozdobení - dýně, třešně, pomeranče, hrušky, mandarinky chuť

Způsob výroby sicilské cassaty:

Rozdělte piškotový dort do tří disků. Jedním vysteleme formu. Rozpusťte cukr ve vodě, ochuťte rumem akořením a pokropte směsí těsto. Těsto pokryjeme marcipánem. Totéž udělame střídavě s okraji formy. Krém z riccoty nelijeme do formy, přikryjeme zbávajícím piškotem a necháme hodinu odpočívat. Mezitím si připravte glazuru z cukru a vody. Horkou glazurou polijeme dort a dobře rozetřeme. Na závěr ozdobíme kandovaným ovocem.