Krémové rizoto s artyčoky a slaninou

28.10.2013 19:29
Pro 4 osoby:
Ingredience:
  • 320 rýže
  • 20 g másla
  • 450 g artyčoků
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 90 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 30 g parmezánu
 
Příprava:
Začněte tím, že očistíte artyčoky. Do velké misky nalejte vodu a přidejte šťávu z jednoho citronu. Citron zabrání tomu,  aby artyčoky zčernaly. Citronem si potřete i ruky, abyste je neměli černé. Před vložením do vody artyčoky nakrájíme. Doporučuji najít návod, která část artyčoků se používá. Na olivovém oleji mírně osmažíme česnek, jakmile začně růžovět vyndáme ho a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.  Cibuli osmažíme do zlatova. Přidáme větší část artyčoků. Zhruba 1/3 si necháme stranou na později. Přidejte sůl a přidejte i pár naběraček vývaru. Nechte vařit asi 20 minut. Jakmile budou artyčoky měkké, přendejte je do misky na šlehání a rozmixujte je na krém. Na pánvi osmažte zbytek cibulky a větší část slaniny na tenké proužky. Přidejte trochu vývaru a nechte pět minut převařit. Poté dáme do pánve i rýži. Do směsi přilijte trochu brandy nebo bílého vína a vývar. Nechte vařit 20 minut. Po 20 minutách vmícháme do rýže krém z artyčoků. Dobře zamíchejte a přidejte kousek másla. Na závěr vmíchejte do krémového rizota větši kousky zbylých artyčoků a osmažené proužky slaniny. Můžete podávat. Dobrou chuť!