Krémové rizoto s artyčoky a slaninou
28.10.2013 19:29
Pro 4 osoby:
Ingredience:
- 320 rýže
- 20 g másla
- 450 g artyčoků
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 90 g slaniny
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 30 g parmezánu
Příprava:
Začněte tím, že očistíte artyčoky. Do velké misky nalejte vodu a přidejte šťávu z jednoho citronu. Citron zabrání tomu, aby artyčoky zčernaly. Citronem si potřete i ruky, abyste je neměli černé. Před vložením do vody artyčoky nakrájíme. Doporučuji najít návod, která část artyčoků se používá. Na olivovém oleji mírně osmažíme česnek, jakmile začně růžovět vyndáme ho a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli osmažíme do zlatova. Přidáme větší část artyčoků. Zhruba 1/3 si necháme stranou na později. Přidejte sůl a přidejte i pár naběraček vývaru. Nechte vařit asi 20 minut. Jakmile budou artyčoky měkké, přendejte je do misky na šlehání a rozmixujte je na krém. Na pánvi osmažte zbytek cibulky a větší část slaniny na tenké proužky. Přidejte trochu vývaru a nechte pět minut převařit. Poté dáme do pánve i rýži. Do směsi přilijte trochu brandy nebo bílého vína a vývar. Nechte vařit 20 minut. Po 20 minutách vmícháme do rýže krém z artyčoků. Dobře zamíchejte a přidejte kousek másla. Na závěr vmíchejte do krémového rizota větši kousky zbylých artyčoků a osmažené proužky slaniny. Můžete podávat. Dobrou chuť!