Kuře na hříbkách a cibulkách

28.10.2013 21:54
Pro osoby: 
Ingredience:
  • 1 kuře
  • 200 g malých cibulek 
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 8 lístků šalvěje
  • sůl
  • pepř
  • 80 g másla
  • 50 g brambor
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g hřibů
  • 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžičky koření na kuře
  • olivový olej
Příprava:
Očistíme a připravíme kuře tak, abychom ho mohli naplnit. Do kuřete vložte 40 g rozmělněného másla, 2 lžičky koření na kuře a nadrobno nakrájený česnek. Dovnitř ještě vložte ještě dva snítky rozmarýnu a 4 lístky šalveje. Kuře zašíjte kuchyňskou nití. Vložte do hrnce a z každé strany opečte do zlatova na zbylém másle. Kuře ještě posypte zbylým kořením na kuře. Přidejte trochu olivového oleje a pozor, abyste olej nepřipálili. Jakmile bude kuře nazlátlé, přidejte bílé víno a duste.  Na další pánev si připravíme 2 lžíce olivového oleje a vložíme malé cibulky v celku. Necháme je zrůžovět asi na 10 minut. Mezitím oškrábejte brambory, umyjte je a nakrájejte
na kostičky.
Přidejte k cibulkám s lístky šalvěje a rozmarýnem. Přidejte lžičku kuřecího koření a pečte 10 minut. Občas zamíchejte. Mezitím umyjte hříbky a pak přidejte k bramborám a pečte další 2 minuty. Poté vše přidejte ke kuřeti. Přilejte vývar, osolte a přikrýjte pokličkou. Nechte vařit asi 20 minut. Občas zkontrolujte, případně přilejte vývar. Kuře v průběhu vaření otočte. Po 20 minutách sundejte pokličku a nechte 10 minut opéct. Nakonec kuře vyndáme. Zbylé ingredince naservírujeme na velký tác a na vrch naaranžujeme kuře s hříbky. Dobrou chuť!