Profiteroles
Profiteroles je typ krémového zákusku , který je naplněn pudinkem, šlehačkou, krémém nebo zmrzlinou, a pak pokrytý krémovou čokoládou nebo karamelem. Nejběžnější způsob prezentace je umístění jednotlivých kousků do tvaru jehlanu.
Složení:
Pro pečivo Choux:
-
500 ml vody
-
125 g másla nebo 100 g sádla
-
250 mouky
-
6 vajec
-
špetka soli
-
šálek kávového likéru Strega
Pro pudink:
-
1 žloutek
-
250 ml mléka
-
125 gramů cukru
-
35 gramů mouky
-
kůra z jednoho citronu
Na náplň:
-
400 ml smetany ke šlehání
-
pudink
Na čokoládu:
-
600 g cukru
-
60 g kakaa
-
500 ml vody
-
500 ml mléka (nebo můžete použít jeden litr mléka)
-
80 g škrobu
-
kůra z 1 pomeranče
-
vanilin
-
2 lžíce likéru Strega
Příprava:
Připravte těsto choux tak, že přivedete k varu vodu se špetkou soli a másla, které ve vodě úplně rozpusťtě. Po dosažení varu přidejte najednou mouku a za intenzivního míchání získáte tuhou a lepkavou směs. Pokračujte v míchání, dokud se směs neodděluje od stěn hrnce. Směs položte na desku nebo mramorový stůl (měl by být chladný), pak přidejte vejce, jedno po druhém, pak likér a zpracujte. Nalijte směs do sáčku s tryskou a vytvořte na plech věnečky. Pozor na vaření, na něm závisí úspěch Choux. Trouba musí být horká až 190. Věnečky jsou správně upečené pokud jsou uvnitř prázdné a suché. Necháme je vychladnout a mezitím si nachystáme krém.
Smíchejte cukr s moukou. Lehce našlehejte žloutky a za stálého míchání dřevěnou vařečkou přidejte lžíce směsi cukru a mouky. Pokud je směs příliš tvrdá, přidejte trochu teplého mléka před tím, než budete pokračovat.
Pokud jste spotřebovali všechen cukr, přidejte zbývající mléko, přendejte vše do hrnce, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu přes nízkou teplotu. Za stálého míchání povaříme několik minut, vytáhněte citronovou kůru jinak krém bude hořký. Nechte schladnout, čas od času promíchejte. V hrnci smíchejte cukr s kakaem a škrobem a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vmíchejte pomalu mléko smíchané s vodou, přidejte vanilin a pomerančovou kůry. Vařte na mírném ohni přidejte likér a duste dokud směs nebude mít požadovanou konzictenci. Vypněte a nechce vychladnout.
Ušlehejte šlehačku. Naplňte profiteroles krémem, polejte nebo je namočte do čokolády, nastavějte je do pořadovaného tvaru a ozdobte našlehanou šlehačkou. Ozdobit můžete i kandovanou pomerančovou kůrou.