Profiteroles

09.07.2013 18:36

Profiteroles je typ krémového zákusku , který je naplněn pudinkem, šlehačkou, krémém nebo zmrzlinou, a pak pokrytý krémovou čokoládou nebo karamelem. Nejběžnější způsob prezentace je umístění jednotlivých kousků do tvaru jehlanu.

 

Složení:

Pro pečivo Choux:

  • 500 ml vody

  • 125 g másla nebo 100 g sádla

  • 250 mouky

  • 6 vajec

  • špetka soli

  • šálek kávového likéru Strega

Pro pudink:

  • 1 žloutek

  • 250 ml mléka

  • 125 gramů cukru

  • 35 gramů mouky

  • kůra z jednoho citronu

 

Na náplň:

  • 400 ml smetany ke šlehání

  • pudink

Na čokoládu:

  • 600 g cukru

  • 60 g kakaa

  • 500 ml vody

  • 500 ml mléka (nebo můžete použít jeden litr mléka)

  • 80 g škrobu

  • kůra z 1 pomeranče

  • vanilin

  • 2 lžíce likéru Strega

Příprava:

Připravte těsto choux tak, že přivedete k varu vodu se špetkou soli a másla, které ve vodě úplně rozpusťtě. Po dosažení varu přidejte najednou mouku a za intenzivního míchání získáte tuhou a lepkavou směs. Pokračujte v míchání, dokud se směs neodděluje od stěn hrnce. Směs položte na desku nebo mramorový stůl (měl by být chladný), pak přidejte vejce, jedno po druhém, pak likér a zpracujte. Nalijte směs do sáčku s tryskou a vytvořte na plech věnečky. Pozor na vaření, na něm závisí úspěch Choux. Trouba musí být horká až 190. Věnečky jsou správně upečené pokud jsou uvnitř prázdné a suché. Necháme je vychladnout a mezitím si nachystáme krém. 

 

Smíchejte cukr s moukou. Lehce našlehejte žloutky a za stálého míchání dřevěnou vařečkou přidejte lžíce směsi cukru a mouky. Pokud je směs příliš tvrdá, přidejte trochu teplého mléka před tím, než budete pokračovat.

 

Pokud jste spotřebovali všechen cukr, přidejte zbývající mléko, přendejte vše do hrnce, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu přes nízkou teplotu. Za stálého míchání povaříme několik minut, vytáhněte citronovou kůru jinak krém bude hořký. Nechte schladnout, čas od času promíchejte. V hrnci smíchejte cukr s kakaem a škrobem a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vmíchejte pomalu mléko smíchané s vodou, přidejte vanilin a pomerančovou kůry. Vařte na mírném ohni přidejte likér a duste dokud směs nebude mít požadovanou konzictenci. Vypněte a nechce vychladnout.

Ušlehejte šlehačku. Naplňte profiteroles krémem, polejte nebo je namočte do čokolády, nastavějte je do pořadovaného tvaru a ozdobte našlehanou šlehačkou. Ozdobit můžete i kandovanou pomerančovou kůrou.