Smetanový dezert jahodami

26.10.2013 11:44

Pro 6 osob:

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 250 g jahod
  • 220 g krupice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 5 žloutků
  • 2 vejce
  • vanilkový lusk
  • kávová zrna
  • skořice v celku
  • limetka
  • máslo

Postup:

Vyšlehejte vejce a žloutky se 75 g cukru. Zahřejte mléko se smetanou, 1 luskem vanilky rozkrojeným podélně, kousekm skořice, několika kávovými zrny a 75 g cukru. Jakmile začne vřít, přelijte tekutinu přes síto  za stálého míchání na vyšlehaná vejce. Vzniklý krém promíchejte metličkou a pak ho nalijte do 6 formiček, naskládaných do pekáčku. Naplňte pekáček horkou vodou do poloviny výšky formiček  a formičky přikrýjte alobalem. 

Dejte pekáček s formičkami do trouby vyhřáte na 120 stupnů. Po hodině odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut. Poté vytáhněte z trouby a nechte schladnout při pokojové teplotě. Pak dejte do lednice asi na 4-5 hodin. Očistěte jahody, nakrájejte je na kostičky a dejte na pánev s 15 g másla, 70 g cukru a kůrou z poloviny limetky. Vařte až se cukr zkaramelizuje a jahody obalí. Vyklepněte krém z formiček na talíře. Smetanový dezert podávejte s ledovými jahodami a dle chuti posypte nastrouhanou kůrou z limetky.